Wykonanie
Kawalek kuchennej historii. Salatka zostala wykreowana przez Austrika Oscara Tschirky'ego, ktory wyjechal do USA i tu pod koniec XIX w zrobil kariere, jako wybitny kucharz. Salatka powstala specjalnie na otwarcie hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku w roku 1893. Od tego czasu salatka ta wystepuje w wielu rozmaitych wariantach, ale
seler,
jablko i
orzechy wloskie to stale jej skladniki. Poczatkowo nie zawierala orzechow.Dostarcza wielu witamin zwlaszcza jesienia i zima, gdy brak swiezych warzyw i owocow.
Seler to bogate zrodlo witaminy B6 i wapnia. Polubilam ja za swiezy orzezwiajacy smak.
Dla 2 osob:75 g kwasnej
smietany75 g
jogurtu naturalnego2 lyzki
soku z cytryny1/2 lyzeczki ostrej
musztardy1 lyzeczka
oleju z orzechow wloskichsol i
pieprz150 g bulwy
selera2
male kwasne
jablka1 srednia
marchewka15 g orzechow wloskichWymeiszac skaldniki
sosu salatkowego:
smietane,
jogurt, 1 i 1/2 lzyki
soku z cytryny,
musztarde i
olej. Doprawic do smaku.
Selera obrac, zetrzec na tarce o srednich oczkach i wlozyc do sosu. Wymieszac.
Jablka obrac i rowniez zetrzec na tarce, skropic pozostalym
sokiem cytrynowym i wymieszac z sosem.
Marchew oskrobac, zetrzec na tarce i dodac do saltaki. Wymieszac. Ewentualnie ponownie doprawic do samku.
Orzechy pokroic i posypac nimi saltke.Informacje i przepis z ksiazki "Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert", wyd. Weltbild 2008.Przepis uczestniczy w akcjach: