ßßß Cookit - przepis na Salatka Waldorf

Salatka Waldorf

nazwa

Wykonanie

Kawalek kuchennej historii. Salatka zostala wykreowana przez Austrika Oscara Tschirky'ego, ktory wyjechal do USA i tu pod koniec XIX w zrobil kariere, jako wybitny kucharz. Salatka powstala specjalnie na otwarcie hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku w roku 1893. Od tego czasu salatka ta wystepuje w wielu rozmaitych wariantach, ale seler, jablko i orzechy wloskie to stale jej skladniki. Poczatkowo nie zawierala orzechow.
Dostarcza wielu witamin zwlaszcza jesienia i zima, gdy brak swiezych warzyw i owocow. Seler to bogate zrodlo witaminy B6 i wapnia. Polubilam ja za swiezy orzezwiajacy smak.
Dla 2 osob:
75 g kwasnej smietany
75 g jogurtu naturalnego
2 lyzki soku z cytryny
1/2 lyzeczki ostrej musztardy
1 lyzeczka oleju z orzechow wloskich
sol i pieprz
150 g bulwy selera
2 male kwasne jablka
1 srednia marchewka
15 g orzechow wloskich
Wymeiszac skaldniki sosu salatkowego: smietane, jogurt, 1 i 1/2 lzyki soku z cytryny, musztarde i olej. Doprawic do smaku.
Selera obrac, zetrzec na tarce o srednich oczkach i wlozyc do sosu. Wymieszac. Jablka obrac i rowniez zetrzec na tarce, skropic pozostalym sokiem cytrynowym i wymieszac z sosem. Marchew oskrobac, zetrzec na tarce i dodac do saltaki. Wymieszac. Ewentualnie ponownie doprawic do samku.
Orzechy pokroic i posypac nimi saltke.
Informacje i przepis z ksiazki "Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert", wyd. Weltbild 2008.
Przepis uczestniczy w akcjach:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/10/Salatka-Waldorf.html