Wykonanie
Wprawdzie sezon na grzane
wino w Niemczech przypada na okres adwentu. gdzie pijane jest glownie na roznych swiatecznych jarmarkach, to jednak
czemu nie napic sie tego swietnego trunku rowniez i teraz w jakis chlodny wieczor? Moja propozycja to grzane
wino z
owocami cytrusowymi oraz z
anyzem i
cynamonem i
gozdzikami.
Dla 4 osob:750 ml
czerwonego wina1/2 lyzeczki
cynamonu8 lyzek
miodu1 pomarancza+ skorka z 1
pomaranczy1/2
cytryny1lyzka gozdzikowkilka gwiazdek
anyzuWono wlac do garnka, dodac
cynamon i
gozdziki, skorke z
pomaranczy oraz
miod, wymieszac az
miod sie rozpusci. Podgrzewac, az na powierzchni zacznie pokazywac sie pianka, nie doprowadzic do wrzenia, zdjac z palnika, zanim
wino zacznie sie gotowac.
Pomarancze i
cytryne sparzyc wrzatkiem.
Pomarancze pokroic w plasterki a
cytryne w cienkie polksiezyce.
Owoce przelozyc do szlkanek i zalac
winem. Przybrac na wierzchu gwiazdkami
anyzu.Przepis dodaje do akcji:Przepis na podstawie przepisu z "Claudii" nr 12/2012