Wykonanie
Gdy jesienią wieczory robią się coraz chłodniejsze uwielbiam siąść przy kubku dobrego grzanego
wina. Dookoła cudownie pachnie
pomarańczami,
cynamonem i
goździkami, a gorący trunek błyskawicznie rozgrzewa po wypiciu zaledwie kilku łyków. Grzańca przygotowuję z
czerwonego wina, półsłodkiego lub półwytrawnego. Można poszaleć z dodatkami, świeżym
imbirem,
goździkami,
anyżem... Spróbujcie ułożyć swoją ulubioną kompozycję, poczęstujcie znajomych. Przyjemnych, ciepłych wieczorów życzę!
Składniki:1/2 litra
czerwonego wina (półsłodkie/półwytrawne)1
pomarańcza (obrana ze skórki, podzielona na części)gwiazdka
anyżu (można dać np. 3
goździki)łyżka
miodu (opcjonalnie)pół łyżeczki
cynamonupół łyżeczki
imbiruWlewamy
wino do rondla, dodajemy kawałki
pomarańczy,
anyż,
miód i
przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut, by się
wino dobrze zagrzało. Wlewamy do kubków/szklanek, dodajemy kawałki
pomarańczy. Smacznego!