ßßß

Klasyk hiszpanskiego sniadania. Dosyc podobne do francuskich madaleienes, choc sa o wiele wieksze i bardziej przypominaja ciasto biszkoptowe. Smak mozna zmieniac dodajac skorke cytrynowa, pomaranczowa, wanilie, czekolade... U mnie byly pomaranczowe :)Na 10 sztuk3 jajka200 g cukru100 ml slodkiej smietanki100 neutralnego oleju roslinnego lub stopionego masla300 g maki1 lyzka proszku do pieczenia1/2 lyzeczki sody oczyszczonejmaz z jednej laski wanili lub skorka otarta z jednej cytryny, pomaranczy, lub 2 lyzki startej czekolady deserowejJajka ubic z cukrem i otarta skorka z pomaranczy, az cukier sie rozpusci, dodoac smietane i olej i wymieszac dokladnie. Nastepnie doddac make przesiana z proszkiem do pieczenia i soda oczszczona, lekko wymieszac. Przelozyc ciasto do papierowych foremek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 10-15 minut.Przepis ze strony: http://www.spanien-reisemagazin.de/