ßßß Cookit - przepis na Hiszpanskie magdalenas

Hiszpanskie magdalenas

nazwa

Wykonanie

Klasyk hiszpanskiego sniadania. Dosyc podobne do francuskich madaleienes, choc sa o wiele wieksze i bardziej przypominaja ciasto biszkoptowe. Smak mozna zmieniac dodajac skorke cytrynowa, pomaranczowa, wanilie, czekolade... U mnie byly pomaranczowe :)
Na 10 sztuk
3 jajka
200 g cukru
100 ml slodkiej smietanki
100 neutralnego oleju roslinnego lub stopionego masla
300 g maki
1 lyzka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
maz z jednej laski wanili lub skorka otarta z jednej cytryny, pomaranczy, lub 2 lyzki startej czekolady deserowej
Jajka ubic z cukrem i otarta skorka z pomaranczy, az cukier sie rozpusci, dodoac smietane i olej i wymieszac dokladnie. Nastepnie doddac make przesiana z proszkiem do pieczenia i soda oczszczona, lekko wymieszac. Przelozyc ciasto do papierowych foremek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 10-15 minut.
Przepis ze strony: http://www.spanien-reisemagazin.de/
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/11/Hiszpanskie-magdalenas.html