ßßß Cookit - przepis na Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

nazwa

Wykonanie

Mazurek moze nie najpiekniejszy, ale bardzo smaczny :) W dekoracji (doslownie) maczalo paluchy moje dziecko ;)
Na foremke o srednicy 18 cm:
ciasto:
150 g maki
70 g masla
1 jajko
40 g cukru
20 g cukru waniliowego
kajmak:
50 ml pelnotlustego mleka
50 ml smietany kremowki 36%
50 g cukru
1 lyzka masla o temperaturze pokojowej
1 laska wanilii
dekoracja:
spazone i obrane ze skorki migdaly
czekolada deserowa
Skladniki ciasta zagniesc, ewentualnie dodac nieco maki lub wody. Ciasto zawinac w folie spozywcza schlodzic przez pol godziny w lodowce. Nastepnie wylepic foremke. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. 35 minut.
Mleko wlac do rondla warz ze smietana, dodac cukier i maz wyskrobana z laski wanili wraz z laska wanilii. Zagotowac, laske wanili wyjac. Gotowac przez 30 minut na niewielkim ogniue az masa zgestnieje. Rondel wstawic do wiekszego garnka z wrzatkiem i gotowac na malym ogniu mieszajac az masa calowicie zgestnie i bedzie miec konsystencje kwasnej smietany. Dodac lyzke masla i wymieszac. Mase przelac na upieczony spod. Ozdobic rozpusczona czekolada i migdalami. W naszym wykonaiu miala to byc galazka z baziami, a... wyszlo to co wyszlo ;)
Przepis uczestniczy w akcji:
Przepis z: "Poradnik domowy" nr 4/2014
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/03/Mazurek-kajmakowy.html