ßßß
Na foremke o srednicy 18 cm:ciasto:150 g maki70 g masla1 jajko40 g cukru20 g cukru waniliowegokajmak:50 ml pelnotlustego mleka50 ml smietany kremowki 36%50 g cukru1 lyzka masla o temperaturze pokojowej1 laska waniliidekoracja:spazone i obrane ze skorki migdalyczekolada deserowaSkladniki ciasta zagniesc, ewentualnie dodac nieco maki lub wody. Ciasto zawinac w folie spozywcza schlodzic przez pol godziny w lodowce. Nastepnie wylepic foremke. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. 35 minut.Mleko wlac do rondla warz ze smietana, dodac cukier i maz wyskrobana z laski wanili wraz z laska wanilii. Zagotowac, laske wanili wyjac. Gotowac przez 30 minut na niewielkim ogniue az masa zgestnieje. Rondel wstawic do wiekszego garnka z wrzatkiem i gotowac na malym ogniu mieszajac az masa calowicie zgestnie i bedzie miec konsystencje kwasnej smietany. Dodac lyzke masla i wymieszac. Mase przelac na upieczony spod. Ozdobic rozpusczona czekolada i migdalami. W naszym wykonaiu miala to byc galazka z baziami, a... wyszlo to co wyszlo ;)Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z: "Poradnik domowy" nr 4/2014