ßßß Cookit - przepis na Chleb kartoflany

Chleb kartoflany

nazwa

Wykonanie

;) Z nazwa i smakiem adekwatnym do mojego bloga;) Prosty w wykonaniu, podalam z pasta kanapkowa z jablek i cebuli. Przepis na paste- juz jutro!
Na 2 bochenki (po 20 kromek)- pieklam z polowy skladnikow- 1 bochenek
1,7 kg ziemniakow mocno "rozpadajacych sie" w czasie gotowania- dobrych np. na pure
125 ml mleka
42 g drozdzy swiezych
1 lyzeczka cukru
3 lyzeczki soli
500 g maki lub ewentualnie wiecej- ja dosypywalam, bo ciasto okazalo sie bardzo luzne
850 g zieminiakow obrac, umyc, ugotowac do miekkosci w osolonej wodzie, wode odlac, ziemniaki utluc tluczkiem ziemniaczanym na pure, odstawic do ostygniecia. Ogrzac mleko do letniej temperatury, wymieszac drozdze z mlekiem i cukrem, odstawic pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia na 10 minut.
850 g ziemniakow obrac i zetrzec na najdrobniejszej tarce. Powstala przy tarciu wode odlac. Make wymieszac z sola i ugotowanymi i surowymi ziemniakami, dodac rozczyn drozdzowy. Zagniesc dosc luzne ciasto, odstawic do wyrosniecia na 30-40 minut.
Ciasto zagniesc ponownie ewentualnie dosypujac maki (dosypalam dosc sporo, bo bylo bardzo luzne). Uformulowac 2 bochenki, opruszyc z wierzchu maka, ulozyc na balsze i odstawic do wyrosniecia na 15 minut. Piec 45 minut w temperaturze 225 stopni w uprzednio nagrzanym piekarniku.
Przepis z "Tina. Backen" nr 4/2008
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/03/Chleb-kartoflany.html