Wykonanie
Smakuja jak z orzechow, jak
amaretti. A do tego zdrowe dla zoladka- moj synek polubil je bardzo. W sam raz na pierwsza adwentowa niedziele, choc nie wiem w
sumie, czy do niedzieli dotrwaja ;) No nic,
zrobi sie nowe. A tymczasem za oknem pada snieg :) Sezon adwentowego pieczenia
ciasteczek uwazam za otwarty!Na 24-26 sztuk:250 g platkow owsianych1
jajko100
margaryny3 lyzki
mleka2-3 lyzki
cukru1 mala fiolka
aromatu migdalowegoPlatki owsiane uprazyc na suchej patelni na zloty kolor, ostudzic. Dodac
cukier,
zoltko,
maslo,
mleko i
olejek migdalowy. Na koniec dodac ubita piane z
bialka. Wyrobic mase, gdy jest zbyt gesta dodac ewentualnie jeszcze nieco
mleka. Formowac z masy
makaroniki wielkosci orzechow wloskich. Piec ok. 15 minut na zloty kolor w temperaturze 180°C w uprzednio nagrzanym piekarniku.
Ups! A tu mamy jeszcze jednego amatora
ciasteczek... ;))