Wykonanie
Przepis cytuję za Dorotką .
(około 15 - 20
ciastek):szklanka
mleka3
jajka1/2 kg
mąki pszennejszklanka
cukru120 g
margaryny (dałam
masło)2 czubate łyżeczki
amoniakuMargarynę roztopić, odstawić do wystygnięcia.
Mleko zmiksować z
jajkami. Dodać
mąkę wymieszaną z
cukrem i
amoniakiem, zmiksować; na końcu wlać tłuszcz, zmiksować.Na natłuszczoną blachę wykładać ciasto (około 2 łyżek na jedno
ciastko, lub mniej), w bardzo dużych odstępach.Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż brzegi zaczną się rumienić. Ostudzić na kratce (dopiero wtedy ulotni się zapach
amoniaku). Posmarować lukrem od płaskiej strony.
Lukier: 3 szklanki
cukru pudru rozetrzeć z 8 łyżkami gorącej
wody i
sokiem z cytryny. Gęstość lukru można dowolnie regulować dosypując pudru lub dolewając
wody.Smacznego!