Wykonanie
Kiedy robiłam porządki w szafce, znalazłam zrobione prawie rok temu i zabezpieczone
ryżem przed zawilgoceniem
ciastka choinkoweOdłożyłam najładniejsze do dekoracji choinki a z reszty zrobiłam kuleczki związane
polewą czekoladową, z dodatkiem
orzechów wloskich.
Ciastka były solidnej struktury, trzymały się doskonale i sporo się napracowałam, aby potłuc je tłuczkiem do
mięsa na okruszki…ok 35 dkg
ciastekpół kostki dobrej
margarynypół szklanki
cukru3 łyżki
kakao1/4 szklanki
mlekaaromat migdałowy3/4 szklanki posiekanych
orzechów włoskichMargarynę,
mleko i
cukier rozpuszczamy, dodajemy
kakao, mieszamy i gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszone
ciastka i posiekane
orzechy oraz aromat. Studzimy, wkładamy do lodówki na około godzinę.Gdy masa stwardnieje, formujemy kulki i wkładamy do lodówki.Muszę przyznać, że bardzo lubię domowe
słodycze a te bajaderki smakowały nam wyjątkowo i zniknęly błyskawicznie. Smacznego !