ßßß
W moim ogrodku ogromnie obrodzila cukinia, przygotujcie sie zatem na spora ilosc przepisow z tym warzywem ;)Dla 4 osob:0 , 5 kg ziemniakow400 g mlodej cukinii1 lyzeczka ostrej musztardy1 lyzka octu winnego6 lyzek oleju1 zabek czosnku1 lyzka posiekanej natki pietruszki1 lyzeczka suszonej bazyli (lub posiekanej swiezej)sol, pieprzZiemniaki umyc i ugotowac w mundurkach. Obrac i posiekac w kostke, trzymac w cieple, np. na sicie, w parze. Cukinie umyc, odciac konce. Wrzucic do osolonej wody i ugotowac, tak aby nie byla zbyt miekka, pokroic w kostke. Z musztardy, octu, soli i pieprzu przyrzadzic sos, wymieszac z rozgniecionym zabkiem czosnku oraz pietruszka i bazylia. Cieple warzywa polac sosem i wymieszac. Podawac jako dodatek do obiadu lub na kolacje.