Wykonanie

W moim ogrodku ogromnie obrodzila
cukinia, przygotujcie sie zatem na spora ilosc przepisow z tym warzywem ;)Dla 4 osob:0 , 5 kg ziemniakow400 g
mlodej cukinii1 lyzeczka ostrej
musztardy1 lyzka
octu winnego6 lyzek
oleju1 zabek
czosnku1 lyzka posiekanej
natki pietruszki1 lyzeczka suszonej
bazyli (lub posiekanej swiezej)sol,
pieprzZiemniaki umyc i ugotowac w mundurkach. Obrac i posiekac w kostke, trzymac w cieple, np. na sicie, w parze.
Cukinie umyc, odciac konce. Wrzucic do osolonej
wody i ugotowac, tak aby nie byla zbyt miekka, pokroic w kostke. Z
musztardy,
octu,
soli i
pieprzu przyrzadzic sos, wymieszac z rozgniecionym zabkiem
czosnku oraz
pietruszka i
bazylia. Cieple warzywa polac sosem i wymieszac. Podawac jako dodatek do obiadu lub na kolacje.