Wykonanie
« Salatka ziemniaczana z ...Smorrebrod dunska kanapka ... »
Pora znow na
chleb. Z
ziolami z wlasnego ogrodka i z
ziolowym twarozkiem :) Pycha :)


Na 1 bochenek o wadze ok. 800 g:100 g
maki zytniej ciemnej375 g
maki pszennej typ 105075 g zakwasu zytniego1 lyzeczka
cukru1 lyzka
soli21 g swiezych
drozdzy50 g kremowego twraozkowego
serka ziolowegomieliny
kminek,
anyzswieze, posiekane
ziola ok 1 lyzka (np.
koperek,
szczypiorek,
lubczyk,
bazylia)ok. 250 ml letniej
wodyWszystkie skladniki, oprocz
ziol umiesic w misce i zagniesc ciasto (
moze byc lekko klejace). Wyrabiac przez 5 minut. Nastepnie dodac
ziola i ponownie zagniatac, aby rownomiernie sie rozprowadzily. Przykryc i odstawic na 30 minut. Ciasto ponownie zagniesc, uformnowac bochenek i umiescic w namaczonym koszyczku wzrostowym, lub na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci na ok. 30 minut.
Chleb z koszyczka przelozyc na blache i naciac. Zwilzyc
woda. Wstawic do nagrzaengo piekarnmika (240°C, z termoobiegiem- 200°C) i piec 10 minut. Nastepnie temperature pieczenia obnizyc do 220°C ( z termoobiegiem- 170°C) i piec jeszcze 35 minut.Przepis z: "Backlust. Brot backen" nr 8/2013

poniedziałek, 13 lipca 2015, karto_flanapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Komentarze