ßßß Cookit - przepis na Chleb ziolowy

Chleb ziolowy

nazwa

Wykonanie

« Salatka ziemniaczana z ...
Smorrebrod dunska kanapka ... »
Pora znow na chleb. Z ziolami z wlasnego ogrodka i z ziolowym twarozkiem :) Pycha :)
Na 1 bochenek o wadze ok. 800 g:
100 g maki zytniej ciemnej
375 g maki pszennej typ 1050
75 g zakwasu zytniego
1 lyzeczka cukru
1 lyzka soli
21 g swiezych drozdzy
50 g kremowego twraozkowego serka ziolowego
mieliny kminek, anyz
swieze, posiekane ziola ok 1 lyzka (np. koperek, szczypiorek, lubczyk, bazylia)
ok. 250 ml letniej wody
Wszystkie skladniki, oprocz ziol umiesic w misce i zagniesc ciasto (moze byc lekko klejace). Wyrabiac przez 5 minut. Nastepnie dodac ziola i ponownie zagniatac, aby rownomiernie sie rozprowadzily. Przykryc i odstawic na 30 minut. Ciasto ponownie zagniesc, uformnowac bochenek i umiescic w namaczonym koszyczku wzrostowym, lub na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci na ok. 30 minut. Chleb z koszyczka przelozyc na blache i naciac. Zwilzyc woda. Wstawic do nagrzaengo piekarnmika (240°C, z termoobiegiem- 200°C) i piec 10 minut. Nastepnie temperature pieczenia obnizyc do 220°C ( z termoobiegiem- 170°C) i piec jeszcze 35 minut.
Przepis z: "Backlust. Brot backen" nr 8/2013
poniedziałek, 13 lipca 2015, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/07/Chleb-ziolowy.html