Wykonanie
Muffinki pieczemy na co dzień i od święta przez cały rok,ale njabardziej smakują te z sezonowymi
owocami.
Lubią je dzieci, lubią dorośli i są takie proste do przygotowania. Wystarczy tylko włączyć piekarnik, otworzyć lodówkę i szafki kuchenne, a szybko nasunie się jakiś pomysł .....Tylko muszą być
owoce! Dziś
czereśnie......właśnie zaczęły owocować...
Składniki / 10 -12 szt /3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki kokosowej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szklanki
oleju roślinnego150 g
jogurtu naturalnego80g
cukru2
jajka20-24 szt
czeresniWykonanie:-Blaszkę muffinkową wyłożyć papierowymi foremkami.-Jeśli nie korzystamy z foremek papierowych otwory na babeczki należy dobrze nasmarować
masłem.-W misce wymieszać składniki sypkie.-
Jajka,
olej i
jogurt wymieszać w drugiej misce.-Płynną mieszankę wlać do miski z sypkimi składnikami i wymieszać łyżką do połączenia się składników.-Gotową masę przełożyć do papierowych foremek /3-4 wysokości/-Piec ok.20-25 minut w temp. 180 st. C.-Wystudzić na kratce kuchennej.