ßßß
Wykonanie:-Kwiaty umyć i delikatnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. / fiołki należy zrywać z dala od drogi, miasta/-Cebulę drobniutko pokroić i delikatnie podsmażyć na maśle /użyć połowę/ używając naczynia z grubym dnem.-Dodać ryż i smażyć ok. 2 minuty mieszając całość drewnianą łyżką.-Wlać wino i dusić do całkowitego wyparowania alkoholu.-Dodać niewielką ilość bulionu tak , aby pokrywał całkowicie ryż i kontynuować gotowanie. W miarę jak bulion zostanie wchłonięty przez ryż należy go uzupełniać. Risotto od czasu do czasu należy pomieszać.-Gotować ,aż ryż uzyska pożądaną miękkość, a konsystencję ,która powinna być kremowa regulować bulionem.-Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem .-Naczynie z risotto zdjąć z ognia, a do ugotowanego ryżu dodać pozostałe masło i ser.-Energicznie wymieszaćDodać kwiaty,delikatnie zamieszać /odłożyć kilka do dekoracji/ i nałożyć na talerze.