ßßß Cookit - przepis na Risotto warzywne z krewetkami /ai gamberetti /

Risotto warzywne z krewetkami /ai gamberetti /

nazwa

Wykonanie

Krewetki można przygotować na bardzo wiele sposobów, można je gotować,smażyć i piec, przyrządzać doskonałe przystawki zimne. Krewetki mogą być głównym składnikiem sosów do makaronów, farszem do tart i pierożków, dodatkiem do kanapek, past, zup, zapiekanek, omletów i wielu innych.
Najbardziej popularne są krewetki pieczone w cieście, ale coraz częściej wprowadzamy je do naszej kuchni również w innej postaci.
Również w naszym kraju zdobyły popularność i to nie tylko dzięki smacznemu mięsu i niskiej zawartości tłuszczu. Są bogatym źródłem białka, witamin z grupy B, selenu.
Przez długi, długi czas twierdziłam, że nie lubię krewetek, dziwiłam się, co inni w nich widzą, jak można się nimi zachwycać, jak można jeść coś takiego małego, skręconego,różowego z dziwnymi czułkami, skorupką i czarnymi oczami. na szczęście można je kupić oczyszczone /.
Nawet nie spróbowałam, a już wiedziałam, że są okropne. I tak jak z większością produktów i dań nam nieznanych zmieniamy zdanie, kiedy poznamy ich zalety i walory smakowe.
Podobnie z krewetkami. Dziś mogę stwierdzić, że są wyśmienite ,a najważniejsze: należy wiedzieć jak je przyrządzać. Np: k rewetki poddaje się krótkiej obróbce termicznej, ponieważ długo smażone lub gotowane stają się gumowate i twarde.
Składniki:
/
250- 300 g krewetek koktajlowych/obranych,mogą być mrożone /
320 g ryżu na risotto
2 łyżki oliwy z oliwek
mała cebula
pomidor bez skórki
2 małe cukinie
¾ szklanki białego wytrawnego wina
ok.500 ml bulionu warzywnego/może być również rybny/
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
zielona pietruszka
Wykonanie:
Wywar warzywny/lub rybny/należy postawić na małym ogniu/powinien być gorący przez cały czas gotowania risotta/.
Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulkę, dodać warzywa i dusić kilka minut , wrzucić surowe krewetki i ryż. J eśli krewetki są gotowane, to dajemy je pod sam koniec.
Poddusić wszystko razem/ryż powinien wchłonąć tłuszcz/ i zalać winem.
Składniki cały czas mieszać.
Kiedy płyn i alkohol odparuje należy uzupełniać go przy pomocy łyżki wazowej gorącym bulionem. Każdą następną porcję wywaru dolewać dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
Risotto powinno gotować się ogółem ok. 15 min.
Kiedy ryż osiągnie właściwy, kremowy stan, będzie ugotowany, ale al dente, a konsystencja będzie półpłynna zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać łyżkę masła. Wymieszać , przykryć i odstawić na 5 minut.
Podawać /w ogrzanych talerzach/posypane zieloną pietruszką i świeżym pieprzem.
Proponuje jednak, aby przygotować to risotto w nieco inny sposób -by zachować delikatność i kruchość krewetek. Podduszone warzywa i krewetki łączyć z podgotowanym już w bulionie ryżem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/11/risotto-z-krewetkami-ai-gamberetti.html