Wykonanie
Dziś
będę oszczędna w słowach, bo jakoś nie idzie mi kompletnie pisanie z sensem.Po prostu pyszna
tarta, którą polecam gorąco. Pyszne kruche ciasto, o nadzieniu już nie wspomnę.Przepis zaczerpnęłam od Pauliny .
Ciasto na spód:250 g
mąki125 g
masła1
żółtko1 łyżka
cukru pudru1 łyżka
cukru z
wanilią50 g
wodyszczypta
soliNadzienie:3-4
gruszki2
jajka100 g
cukru pudru2 łyżki
mąki180 g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
cukru z
waniliąZ podanych składników na spód zagniatamy kruche ciasto. Siekamy nożem
masło z
mąką,
cukrem,
cukrem waniliowym. Następnie dodajemy
żółtko i
wodę i zagniatamy.Ciasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce.Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.Po tych 30 minutach ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie i wykładamy nim formę ( u mnie foremka miała średnicę 28 cm), nadmiar ciasta obcinamy nożykiem. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i wysypujemy ziarna
fasoli. Przydadzą się by ciasto w trakcie pieczenia nie podnosiło się do góry.Wkładamy ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 min., po czym zdejmujemy papier z
fasolkami i pieczemy jeszcze 5 min.W międzyczasie kroimy
gruszki oraz miksując pozostałe składniki przygotowujemy krem.Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone w plasterki
gruszki i zalewamy je kremem. Całość ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min.Smacznego ;)