ßßß Cookit - przepis na Schabowy w paluszkach

Schabowy w paluszkach

nazwa

Wykonanie

Kotlet schabowy oczywiście wykonany w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis Z pierwszego tłoczenia.
4 cienko rozbite kotlety schabowe
sól, pieprz
200 g paluszków słonych
100 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka mleka
1 łyżka oleju
Mięso doprawić solą i pieprzem. Przygotować 3 talerze. Do jednego wsypać mąkę, do drugiego wbić jajka. Do talerza z jajkami dodać 1 łyżkę mleka i 1 łyżkę oleju i dokładnie roztrzepać widelcem. Do trzeciego talerza wsypać paluszki słone drobno zmielone.Mięso najpierw dokładnie obtoczyć w mące, a dopiero potem w roztrzepanym jajku. Następnie przełożyć na talerz z paluszkami i bardzo dokładnie obtoczyć w niej kotlet. Smażyć kotlety, aż panierka będzie rumiana, ok. 2-3 minuty. Przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Przełożyć na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/11/405-schabowy-w-paluszkach.html