Wykonanie
Kotlet
schabowy oczywiście wykonany w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis Z pierwszego tłoczenia.4 cienko rozbite kotlety
schabowesól,
pieprz200 g paluszków słonych100 g
mąki pszennej2
jajka1 łyżka
mleka1 łyżka
olejuMięso doprawić
solą i
pieprzem. Przygotować 3 talerze. Do jednego wsypać
mąkę, do drugiego wbić
jajka. Do talerza z
jajkami dodać 1 łyżkę
mleka i 1 łyżkę
oleju i dokładnie roztrzepać widelcem. Do trzeciego talerza wsypać paluszki słone drobno zmielone.
Mięso najpierw dokładnie obtoczyć w
mące, a dopiero
potem w roztrzepanym
jajku. Następnie przełożyć na talerz z paluszkami i bardzo dokładnie obtoczyć w niej kotlet. Smażyć kotlety, aż panierka będzie rumiana, ok. 2-3 minuty. Przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Przełożyć na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.