Jogurtowiec z jogurtu greckiego z truskawkami z chrupiącym spodem na bazie ciasteczek zbożowych z dodatkiem kakao. Nie wymaga pieczenia, podawany jest na zimno, więc jest idealną propozycją na upalne dni. U nas z truskawkami, ale świetnie smakuje również z borówkami.Całość można zalać galaretką lub udekorować wiórkami czekolady. W ten sam sposób można zrobić deser używając serka typu homogenizowanego - naturalnego lub waniliowego.Przepis na okrągłą formę o średnicy 23 cmCiasteczkowy spód:150 g zbożowych ciasteczek70 g roztopionego masła1 łyżka kakaoMasa jogurtowa:1000 g jogurtu typu greckiego4 łyżki cukru pudru20 g żelatyny300 g jędrnych truskawekWykonanie:Ciasteczkowy spód:Ciasteczka kruszymy w blenderze na okruszki i przesypujemy je do miseczki. Dodajemy do nich kakao oraz roztopione letnie masło. Dokładnie mieszamyPowstałą masą ciasteczkową wylepiamy dno tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy i wyrównujemyTortownicę ze spodemciasteczkowym wkładamy do lodówkiMasa jogurtowa:Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzeniaDo większej miski przekładamy jogurt i łączymy go z cukrem pudrem do smaku. Można dodać parę kropel aromatu waniliowego lub śmietankowegoTruskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówkiDo ostudzonej żelatyny, ale płynnej dodajemy stopniowo 5-6 łyżek jogurtu i dokładnie mieszamy (dzięki temu nie będzie grudek). Następnie żelatynę przelewamy do reszty jogurtu i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie całość mieszamyMasę jogurtową wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki na minimum 4 godzinySmacznego!Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u