ßßß Cookit - przepis na Wietnamskie pieczone ciasto bananowe

Wietnamskie pieczone ciasto bananowe

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mało walentynkowo, ale za to słonecznie :-). Tradycyjne ciasto wietnamskie. Każda mama w Wietnamie ma na nie swój wypróbowany przepis. Pieczone z dużą ilością bananów, ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Jest... inne niż dotychczas jedliście, to na pewno ;-). Słodkie, mocno bananowe, zwarte, trochę w konsystencji przypomina pudding. Bardzo proste w wykonaniu. Nie wiem, czy Wam je mocno polecać. Upieczcie dla odmiany ;-). Warto przekonać się, jakie ciasta są popularne w odległym zakątku kuli ziemskiej.
Składniki:
9 średniej wielkości bananów, dojrzałych
60 g drobnego cukru do wypieków
7 jajek
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (ok. 380 g)
250 g masła, roztopionego
200 g mąki pszennej, przesianej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Banany pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem, odstawić na 30 minut.
Formę okrągłą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Jajka zmiksować (w całości), dodać mleko skondensowane i roztopione masło, dalej miksując. Dodać przesianą mąkę i wymieszać. Delikatnie wmieszać banany.
Ciasto wlać (będzie bardzo rzadkie) do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 200ºC przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. W trakcie pieczenia, jeśli ciasto szybko zbrązowieje, warto przykryć je folią aluminiową. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi ze strony 'Almost Bourdain'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/wietnamskie-pieczone-ciasto-bananowe