Wykonanie
Pierwsza próba z
ciastem duńskim była z
morelami, bo najprościej i najszybciej :). Zamierzam Wam pokazać wiele propozycji na
ciastka duńskie, więc lepiej nie zwlekajcie z przygotowaniem ciasta ;).Składniki (na 12
ciastek):1 płat ciasta duńskiego12 połówek
moreli z puszki1
jajko + 2 łyżki
mleka do posmarowaniaGotowy płat ciasta (o grubości około 0 , 5 cm) przekroić na 2 części. Z każdej części powstanie 6 daniszy.Pierwszy płat ciasta przekroić na 6 równych kwadratów (trochę ciasta zostanie). Rogi kwadratów ponacinać (nie do samego środka), ulepić wiatraczki.
Na środku każdego wiatraczka położyć
morelę, ułożyć na blaszce.Drugi płat ciasta pokroić na 6 pasków. Każdy pasek skręcić ku środkowi, trzymając za dwa końce. Z takiego skręconego wałeczka uformować bułeczkę, na kształt
ślimaka, na środku położyć
morelę.
Ciastka ułożyć na blaszce. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno być mięciutkie i wyrośnięte) na około 1 godzinę.Przed pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami
mleka.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut (piekłam 20 minut, bo te miejsca pod
morelą są dłużej mokre).Ostudzić, można ozdobić paseczkami lukru, ale nie koniecznie.Smacznego :)