ßßß Cookit - przepis na Urodzinowe babeczki

Urodzinowe babeczki

nazwa

Wykonanie

Babeczki zrobiłam na urodzinki Poli. Dużo prościej i szybciej niż jakikolwiek tort ;-). Pola wybrała czekoladowy smak babeczek i różowy słodki krem. Była zadowolona - spełniały jej oczekiwania, choć bardzo szybko pozbyła się różowego kremu i zabrała za czekoladowe ciasto ;-). Krem jest słodki, na wpół maślany (przy mniejszej ilości masła krem dawałby rozmywający się wzorek), z równym powodzeniem można udekorować je bitą śmietaną (np. usztywnioną żelatyną) lub serkiem mascarpone. Babeczki z kremem maślanym trzymają się jednak najlepiej, a trzeba wspomnieć, że w USA bardzo popularny jest krem zrobiony tylko z masła i cukru pudru... Polecam, nie na co dzień (z pewnością), ale od święta :-).
Składniki na około 14 babeczek:
220 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
210 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
4 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z wanilii i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Na końcu wmieszać posiekaną gorzką czekoladą.
Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 22 minuty w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Składniki na krem:
300 g serka kremowego typu philadelphia
250 g masła, w temperaturze pokojowej
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
barwnik spożywczy (ilość wg uznania)
Masło z cukrem włożyć do misy miksera i utrzeć do otrzymania puszystego kremu maślanego. Stopniowo dodawać serek kremowy, cały czas ucierając. Na końcu dodać barwnik i zmiksować. Schłodzić przez 1 godzinę.
Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Udekorować wystudzone babeczki.
Przechowywać w lodówce. Krem bez uszczerbku dla wyglądu długo wytrzymuje również w temperaturze pokojowej.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/urodzinowe-babeczki