Wykonanie
Ukochany tort
lodowy moich dzieci... i
męża ;-). Zarówno Maltesery jak i
napój słodowy nie zagrzeją długo miejsca w naszych szafkach; pewnie z tego powodu kupuję je nie często ;-). Tort
lodowy o smaku Malteserów to rozkoszny smakołyk dla fanów tych
słodyczy. Torcik powstał w oparciu o przepis na tradycyjne
lody na żółtkach. Najprościej, jeśli do jego wykonania użyjecie maszyny do
lodów - bardzo skróci to czas oczekiwania na gotowy deser. Świetnie się sprawdzi na letnich przyjęciach, ponadto... podobno dobrze się po nim śpi ;-).Składniki:100 g
ciastek zbożowych, pokruszonych500 ml
mleka 3,2%pół szklanki drobnego
cukru do wypieków6
żółtek250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%2/3 - 3/4 szklanki
napoju słodowego np. Horlicks (proszku)pół łyżeczki
kakaoopakowanie
groszków Maltesers (120 g)Formę tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone
ciasteczka wysypać na dno, wyrównać.Do garnuszka przelać
mleko, dodać
kakao,
napój słodowy w proszku, wymieszać i zagotować.W międzyczasie, zanim
mleko się zagotuje, w misie miksera umieścić
żółtka i
cukier. Ubić (trzepaczkami miksera do ubijania
białek) do uzyskania jasnego i puszystego kremu. Do otrzymanego kremu dodać połowę zagotowanego
mleka, zmiksować.
Mleko z
żółtkami z powrotem przelać do garnuszka z wrzącym
mlekiem i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - krem by się zwarzył. Dodać
śmietanę kremówkę i wymieszać. Przelać do pojemniczka, przykryć folią spożywczą, schłodzić przez noc w lodówce.Kolejnego dnia mieszankę przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według jej instrukcji. Ukręcone przez maszynkę
lody (gęste, lekko zamrożone) przełożyć na spód
ciasteczkowy, wyrównać. Formę natychmiast umieścić w zamrażarce. Po około 45 - 60 minutach na wierzch
tortu lodowego wysypać Maltesery, lekko wciskając je w masę
lodową. Zamrażać przez minimum 5 godzin.Torcik wyjąć z zamrażarki, następnie suszarką do włosów (nie lokówką ;-) lekko ogrzać boki formy, forma wtedy natychmiast odejdzie od zamrożonego
tortu. Przełożyć na paterę.Uwaga:
lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas procesu zamrażania mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki
lodu i by
lody były bardziej puszyste. Przełożyć na spód
ciasteczkowy, zamrozić.Smacznego :-).