ßßß Cookit - przepis na Domowe lody cappuccino

Domowe lody cappuccino

nazwa

Wykonanie

Czy ktoś ma ochotę na filiżankę lodów cappuccino ? Myślę, że wielu z Was chętnie zamiast filiżanki gorącej kawy, uroczyłoby się takimi kawowymi gałkami. To co, że takie lody są bardziej kaloryczne, ale są przy tym tak przyjemnie chłodne i smaczne, że od czasu do czasu na taką zamianę moglibyśmy sobie pozwolić i nie tylko wtedy, gdy na dworze gorąco. Lody cappuccino mają przyjemny zapach i są bardzo kawowe. Przygotowywanie ich to czysta przyjemność, tyle aromatu unosi się w trakcie;) Dla smakoszy kawy - ideał!
150 ml pełnego mleka
450 ml śmietanki kremówki(whipping lub double cream)
4 łyżki świeżej, drobno zmielonej kawy
3 duże żółtka
100 g drobnego cukru
Mleko i śmietanę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy kawę, doprowadzamy prawie do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Zaparzamy przez 5 minut, po czym przesiewamy przez papierowy filtr lub gęste sitko.
Żółtka i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości, powoli dodajemy do mlecznej mieszanki, mieszając cały czas. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu ok 10-15 minut, cały czas mieszając, do momentu, aż masa będzie na tyle gęsta by pokryć wierzch łyżki. Uważamy, by masa się nie zagotowała. Zdejmujemy z ognia i studzimy ok 1 godziny(u mnie dłużej), mieszając od czasu do czasu, by zapobiec tworzeniu się kożuchów. Dalej postępujemy wg instrukcji maszynki do robienia lodów.
Przepis z książki " Desserts "
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/07/lody-cappucino.html