Wykonanie
Czy ktoś ma ochotę na filiżankę
lodów cappuccino ? Myślę, że wielu z Was chętnie zamiast filiżanki gorącej
kawy, uroczyłoby się takimi kawowymi gałkami. To co, że takie
lody są bardziej kaloryczne, ale są przy tym tak przyjemnie chłodne i smaczne, że od czasu do czasu na taką zamianę moglibyśmy sobie pozwolić i nie tylko wtedy, gdy na dworze gorąco.
Lody cappuccino mają przyjemny zapach i są bardzo
kawowe. Przygotowywanie ich to czysta przyjemność, tyle aromatu unosi się w trakcie;) Dla smakoszy
kawy - ideał!
150 ml pełnego
mleka450 ml
śmietanki kremówki(whipping lub double cream)4 łyżki świeżej, drobno zmielonej
kawy3 duże
żółtka100 g drobnego
cukruMleko i
śmietanę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy
kawę, doprowadzamy prawie do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Zaparzamy przez 5 minut, po czym przesiewamy przez papierowy filtr lub gęste sitko.
Żółtka i
cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości, powoli dodajemy do
mlecznej mieszanki, mieszając cały czas. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu ok 10-15 minut, cały czas mieszając, do momentu, aż masa będzie na tyle gęsta by pokryć wierzch łyżki. Uważamy, by masa się nie zagotowała. Zdejmujemy z ognia i studzimy ok 1 godziny(u mnie dłużej), mieszając od czasu do czasu, by zapobiec tworzeniu się kożuchów. Dalej postępujemy wg instrukcji maszynki do robienia
lodów.Przepis z książki " Desserts "