Wykonanie
Wykwintne połączenie
truskawek i
szampana w prostym deserze! Z
szampana, lub jak wolicie,
wina musującego (użyłam Prosecco) przyrządzamy prostą
galaretkę, pucharki lub kieliszki wypełniamy po brzegi dojrzałymi, słodziutkimi
truskawkami i.. czekamy aż stężeje :-). Nie martwcie się, na co zużyjecie resztę
szampana.. jeśli nie zdążycie go po prostu wypić, w kolejnym wpisie na blogu pokażę Wam prosty przepis na domową
konfiturę z
truskawkami i
szampanem! Aha, nie zapomnijcie o dzieciach, dla nich zróbicie
galaretkę z Piccolo ;-).Składniki na 4 porcje:380 ml
szampana lub
wina musującego3 łyżeczki
żelatyny w proszku (+ 40 ml zimnej
wody) lub 3 listki
żelatyny400 g
truskawek, odszypułkowanych
Żelatynę w proszku zalać
wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do lekkiego przestudzenia (może pozostać ciepła).W naczyniu odmierzyć 370 ml (g)
szampana. 1 łyżkę
szampana wymieszać z rozpuszczoną
żelatyną, dodać kolejną łyżkę
szampana i dobrze rozprowadzić. Tak przygotowaną
żelatynę wymieszać z resztą
szampana.
Truskawki przełożyć do pucharków. Zalać
galaretką, odstawić do schłodzenia, najlepiej na całą noc.Uwaga : przed użyciem
żelatyny dokładnie przeczytaj instrukcje na jej opakowaniu,
galaretka powinna być idealna, nie może być zbyt twarda ani zbyt luźna.Smacznego :-).