Wykonanie
Zimowe
ciasteczka o wdzięcznej nazwie 'śniegowe kule', znane również pod nazwą 'meksykańskie
ciastka weselne' lub 'rosyjskie
ciasteczka do herbaty'. Przepyszne!
Cynamonowo -
orzechowe, kruche, rozpływające się ustach. Otulone
cukrem pudrem.. Proste do wykonania i z powszechnie dostępnych składników. Dobrze się przechowują, więc można upiec je z wyprzedzeniem i przechowywać w puszce aż do świąt.. a puszkę najlepiej dobrze ukryć przed domownikami ;-).Składniki na około 40
ciastek:230 g
masłapół szklanki
cukru pudruszczypta
soli1,5 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
orzechów pekan (lub włoskich), posiekanychPonadto:2 szklanki
cukru pudru, do obtoczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i
cukier puder. Ucierać do powstania jasnej, lekkiej i puszystej masy, przez kilka minut mikserem. Dodać ekstrakt,
sól,
mąkę,
cynamon i zmiksować do połączenia. Dodać
orzechy pekan, zmiksować.Z masy formować nieduże kule (wielkości małego
orzecha włoskiego) i układać na blaszce wysmarowanej
masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić (włożyć do lodówki razem z blaszką) przez 30 minut przed samym pieczeniem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut.
Ciasteczka lekko się rozpłyną. Wyjąć, przełożyć na kratkę.Jeszcze ciepłe obtaczać w pudrze. Puder nie będzie chciał się początkowo trzymać
ciasteczek, należy każde
ciastko obtaczać 2 - 3 krotnie. Odkładać na kratkę.Przechowywać w zamkniętym pojemniku (w puszce) do 2 tygodni.Smacznego :-).
Źródło przepisu - blog ' Divas can cook' .