Wykonanie
27 kwietnia 2014
Ich cechą charakterystyczną jest
cukier puder, którym
ciasteczka są obficie oprószone i urocze okienka wypełnione
konfiturą. Swoją nazwę wzięły od austriackiego miasta
Linz, skąd pochodzą. Przepyszne, kruche,
orzechowe. Idealne do porannej
kawy.
CIASTECZKA LINZERSkładniki:3/4 kostki
masła1 szklanka
cukru1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka sproszkowanego
cynamonu1 łyżka ekstraktu
waniliowego1 szklanka mielonych
orzechów pekan3 szklanki
mąki pszennejponadto
konfitura z
owoców leśnychcukier puderMiękkie
masło umieszczamy w misie miksera. Dodajemy
cukier i całość miksujemy do czasu, aż otrzymamy puszystą, białą pianę. Dokładamy
jajko i ponownie masę miksujemy. Następnie wsypujemy
proszek do pieczenia,
sól,
cynamon, wiórki
orzechowe,
mąkę i wlewamy ekstrakt
waniliowy. Mieszamy całość, aż do połączenia się składników. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i schładzamy przez 10 minut w zamrażarce. Za pomocą foremek wykrawamy serduszka. W połowie mniejszą foremką wycinamy okienka.
Ciasteczka pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Wierzchnią warstwę oprószamy solidnie
cukrem pudrem, a na dolnej rozsmarowujemy kwaśna
konfiturę. Sklejamy połówki.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.