ßßß Cookit - przepis na CIASTECZKA LINZER

CIASTECZKA LINZER

nazwa

Wykonanie

27 kwietnia 2014
Ich cechą charakterystyczną jest cukier puder, którym ciasteczka są obficie oprószone i urocze okienka wypełnione konfiturą. Swoją nazwę wzięły od austriackiego miasta Linz, skąd pochodzą. Przepyszne, kruche, orzechowe. Idealne do porannej kawy.
CIASTECZKA LINZER
Składniki:
3/4 kostki masła
1 szklanka cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mielonych orzechów pekan
3 szklanki mąki pszennej
ponadto
konfitura z owoców leśnych
cukier puder
Miękkie masło umieszczamy w misie miksera. Dodajemy cukier i całość miksujemy do czasu, aż otrzymamy puszystą, białą pianę. Dokładamy jajko i ponownie masę miksujemy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, sól, cynamon, wiórki orzechowe, mąkę i wlewamy ekstrakt waniliowy. Mieszamy całość, aż do połączenia się składników. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i schładzamy przez 10 minut w zamrażarce. Za pomocą foremek wykrawamy serduszka. W połowie mniejszą foremką wycinamy okienka. Ciasteczka pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Wierzchnią warstwę oprószamy solidnie cukrem pudrem, a na dolnej rozsmarowujemy kwaśna konfiturę. Sklejamy połówki.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/04/ciasteczka-linzer.html