Wykonanie
Jak jest w domu marcepan, to od razu świąteczniej :). A tym bardziej jak są takie pralinki. Są pyszne. Przepis pochodzi z tej strony . Użyłam gotowej masy marcepanowej, choć kiedyś spróbuję ją przyrządzić sama. Jeszcze bardziej ciekawią mnie niby-
kartofelki marcepanowe przyrządzone z ...
ziemniaków :). Jeśli ktoś zna i potwierdzi, że są smaczne (choć zdaję sobie sprawę, że jak marcepan smakować nie będą), to się za nie zabiorę :).Składniki na około 20 pralinek:20 dag masy marcepanowej (gotowej)40 g posiekanych
orzechów + orzeszki do przybrania10 ml
rumu (2 łyżeczki)mniej niż 150 g
czekolady, na polewę (u mnie pół na pół gorzka z
mleczną)Masę marcepanową ugnieść z orzeszkami i
rumem. Formować małe kuleczki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Maczać w niej kulki marcepanowe, umieścić na papierze do pieczenia, przyozdobić
orzechami. Odczekać, aż
czekolada zastygnie całkowicie. Włożyć do papilotek.Smacznego :)