ßßß
...bo takie puszyste, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Pachnące świętami i choinką. Pierniczki jak marzenie!Składniki:1 kg mąki pszennej8 żółtek3 białka1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków3 łyżki kakao200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej3 łyżeczki sody oczyszczonej4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika250 g masła400 g mioduDzień przed pieczeniemKakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swoją objętość.Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając do powstania gęstej i błyszczącej piany. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.W dniu pieczeniaCiasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam około 7 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.Pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem.Smacznego :-).
Przepis Kaeru z MniamMniam.pl.