Wykonanie
I dodatkowo marmurkowe :). Choć za oknem u mnie jesień, w
domku ciepło - i dobre, domowe
lody są zawsze mile widziane. Tym chętniej, że mamy swoje
maliny, więc trzeba je wykorzystać.
Lody smakują bardzo
mlecznie - przez dodatek
mleka z puszki, a przez
mleczną słodycz przebija się niesamowity malinowy smak! Pachną latem :)Składniki:1
mleko skondensowane słodzone z puszki (400 g)1 szklanka (250 ml)
mleka250 g
twarożku śmietankowego (jak na serniki) lub quarku3 łyżki
cukru pudruWszystkie składniki zmiksować na gładką masę, schłodzić do temperatury lodówkowej.
Sos malinowy:400 g
malin (mogą być mrożone)1 łyżka
soku z cytrynypół szklanki
cukru (lub mniej)Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się
cukru. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury lodówkowej.
Mleczną mieszankę wlać do maszyny do
lodów, postepując według jej instrukcji ukręcić
lody. Po skończeniu programu wlać sos, wymieszać lekko do otrzymania efektu marmurka. Zamrozić.Smacznego :)