ßßß
Mincemeat, choć na pewno od razu będziecie mieć skojarzenia z mielonym mięsem (ja mam tak do tej pory ;) to brytyjska specjalność - gęsta mieszanka bakalii (rodzynek, koryntek, skórki pomarańczowej, suszonych owoców) coś co przypomina wyglądem i konsystencją marmoladę. Nadziewa się nią najczęściej kruche tarty czy babeczki w okresie bożonarodzeniowym. Ponieważ jest to dość słodka mieszanina - wykorzystałam przepis Nigelli, którego głównym składnikiem jest żurawina. Mmm ... musicie spróbować!Składniki na około 600 ml:75 g ciemnego brązowego cukru (dałam 50 g)60 ml wina ruby port (lub innego półsłodkiego lub słodkiego czerwonego wina)300 g żurawiny1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka imbirupół łyżeczki zmielonych goździków75 g koryntek75 g rodzynek30 g suszonej żurawiny1 klementynka - otarta skórka i sok25 ml brandy (lub rumu)kilka kropel ekstraktu z migdałówpół łyżeczki ekstraktu z wanilii2 łyżki mioduW większym garnuszku wymieszać cukier i wino, aż do rozpuszczenia się cukru, na lekko nagrzanym palniku. Dodać żurawinę i wymieszać. Dodać cynamon, imbir, goździki, koryntki, rodzynki, suszoną żurawinę, skórkę i sok z klementynki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut, lub dopóki owoce się nie rozpadną i nie wchłoną całego płynu. Zdjąć z palnika, lekko ochłodzić. Dodać brandy, ekstrakt z migdałów, wanilli i miód, wszystko dobrze wymieszać.Przechowywać w słoiczku, w lodówce, do 2 tygodni.Smacznego :)