ßßß
Źródło + moje zmianySkładniki:175 g rodzynek110 rodzynek sułtańskich150 g owoców kandyzowanych (mieszanki)75 g cukru brązowego (dałam mniej)skórka starta z 1 pomarańczy200 g świeżej żurawiny (pomysł od Nigelli)1/2 łyżeczki mielonego cynamonułyżeczka ekstraktu z wanilii3 łyżki brandy50 ml czerwonego wina1 arkusz ciasta francuskiegoWszystkie bakalie wymieszać razem. W małym garnku podgrzać wino z brandy i cukrem. Dodać bakalie, skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy , cynamon, świeżą żurawinę. Gotować, aż bakalię wchłoną alkohol a także sok, który puści żurawina. Tak przygotowane, wystudzone nadzienie wyłożyć na rozwałkowane ciasto francuskie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 min. Można ciasto podpiec z obciążeniem i dopiero potem zapiekać z nadzieniem.Smacznego:)