ßßß Cookit - przepis na Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Makowiec z jabłkami zwany także 'makowcem japońskim'. Smaczny i wilgotny - a takie ciasta lubimy. Mąż nawet bardziej, choć nawet ja nie miałam powodów, by kręcić nosem ;-). To praktycznie sama masa makowa, choć można go też upiec na cienkim kruchym spodzie... Polecam!
Składniki:
1,5 szklanki maku
4 średniej wielkości jabłka
5 jajek
150 g suszonych daktyli (lub innych suszonych owoców, np. moreli, śliwki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
250 g masła, w temperaturze pokojowej
5 łyżek kaszy manny
5 łyżek mąki pszennej
Ponadto:
1 szklanka wody (do namoczenia maku)
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać żółtka, po kolei, cały czas ucierając.
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Kaszę manną, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do wcześniej utartej masy. Daktyle pokroić w drobne plasterki lub kostkę i dodać do masy. Następnie dodać starte jabłka, zmielony mak, ekstrakt z migdałów i wymieszać/zmiksować do połączenia.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
Wylać na blachę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Po upieczeniu udekorować polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa (miękka):
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować makowiec.
Smacznego :-).
Z przepisu Trufli3.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-z-jablkami