ßßß
Składniki:2 tabliczki czekolady deserowej3/4 kostki masła1/4 szklanki cukru pudru6 łyżek mąki pszennej (dałam 8)4 jajkaŁyżeczka proszku do pieczenia1/4 szklanki mielonych migdałówŁyżeczka esencji migdałowejDodałam również bakalieMargaryna do wysmarowania formyPolewa:1,5 tabliczki czekolady mlecznej2 łyżki masła4 łyżki śmietany kremówkiDekoracja:MigdałyTortownicę (25 cm) smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia.Czekoladę (2 tabliczki) łamiemy na mniejsze kawałki i wraz z masłem podgrzewamy, często mieszając.1/3 szklanki cukru pudru łączymy z 4 żółtkami i ubijamy. Dodajemy stopniowo czekoladę i ubijamy dalej, aż składniki połączą się.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, ostrożnie mieszamy z masą czekoladową, mielonymi migdałami, esencją migdałową oraz bakaliami.Białka wraz z pozostałym cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Powinna być gęsta i lśniąca. Ostrożnie mieszamy z masą czekoladową i przelewamy do tortownicy. Pieczemy 40 minut w 190 st.C. Ciasto powinno lekko uginać się przy dotknięciu. Odstawiamy do ostygnięcia.W kąpieli wodnej łączymy składniki na polewę, następnie zdejmujemy z ognia i ubijamy ok. 2 minut, odkładamy do przestygnięcia na 30 minut.Ciasto smarujemy polewą, posypujemy migdałami. Wsadzamy do lodówki na 2 godziny.Smacznego!