Wykonanie
Jedno z najprostszych i najlepszych ciast z
owocami. Z
jabłkami smakuje wybornie, jak miękka i puszysta szarlotka. A jest jej cała blacha, więc spora familijna porcja :-). Pachnie już jesiennie, bo i
orzechy włoskie i
cynamon... Doskonałe ciasto na podwieczorek. Przepis dzięki uprzejmości Ani, która podała go na Facebooku.Składniki:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia5
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków250 g
masła, roztopionego1,2 kg
jabłekgarść
orzechów włoskich lub pekanów1 łyżeczka
cynamonucukier puder, do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (
masło może być lekko ciepłe).
Mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (warto wymieszać z 1,5 łyżki
soku z cytryny, by nie ciemniały).
Orzechy z grubsza pokroić.
Jajka (w całości) ubić na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera (końcówki do ubijania
białek, najwyższe obroty miksera). Stopniowo dodawać
cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany. Dodać przesiane
mąki z proszkiem i zmiksować do połączenia. Na koniec wlewać strużką
masło i miksować (ta sama końcówka co wcześniej, najwyższe obroty miksera).Blachę o wymiarach 22 x 34 cm (lub niedużo mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę (będzie dość niskie, ale wyrośnie). Wysypać równomiernie
jabłka, następnie posypać
orzechami i
cynamonem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).