Wykonanie
Przepisów na knedle jest co najmniej tyle, ile na pierogi ;-). Ja robię według przepisu mojej Mamy, a wcześniej mojej Babci. I zawsze "na oko", choć na potrzeby bloga zważyłam składniki. W sezonie
śliwkowym staram się je robić przynajmniej raz w tygodniu, podaję z creme fraiche, lekko posypane
cynamonem i
cukrem. Z takiego ciasta też robię zawsze kopytka, tylko wtedy dodaję mniej
twarogu. Koniecznie do wypróbowania!Przepis na około 20 dużych sztuk.Składniki na ciasto:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego raz przez maszynkę500 g ugotowanych, utłuczonych
ziemniaków (posolonych przy gotowaniu)2
jajkaokoło 1 szklanki
mąki pszennej (wsypać 3/4 szklanki, a pozostałą ilość dodać w razie potrzeby)Dodatkowo:około 700 g
śliwek (im mniejsze, tym knedle wyjdą zgrabniejsze), odpestkowanych
cukierWszystkie składniki na ciasto połączyć w misce i wyrobić, by ciasto się mocno nie kleiło. Odrywać nieduże kawałki ciasta, spłaszczać na dłoni, na środek kłaść odpestkowaną
śliwkę, do jej środka sypać około pół łyżeczki
cukru. Zlepiać dokładnie kształtując kulki.Gotować w osolonej wodzie około 2 - 3 minut (liczone od momentu wypłynięcia na powierzchnię). Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.Smacznego :-).