ßßß Cookit - przepis na Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Przepisów na knedle jest co najmniej tyle, ile na pierogi ;-). Ja robię według przepisu mojej Mamy, a wcześniej mojej Babci. I zawsze "na oko", choć na potrzeby bloga zważyłam składniki. W sezonie śliwkowym staram się je robić przynajmniej raz w tygodniu, podaję z creme fraiche, lekko posypane cynamonem i cukrem. Z takiego ciasta też robię zawsze kopytka, tylko wtedy dodaję mniej twarogu. Koniecznie do wypróbowania!
Przepis na około 20 dużych sztuk.
Składniki na ciasto:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego raz przez maszynkę
500 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków (posolonych przy gotowaniu)
2 jajka
około 1 szklanki mąki pszennej (wsypać 3/4 szklanki, a pozostałą ilość dodać w razie potrzeby)
Dodatkowo:
około 700 g śliwek (im mniejsze, tym knedle wyjdą zgrabniejsze), odpestkowanych
cukier
Wszystkie składniki na ciasto połączyć w misce i wyrobić, by ciasto się mocno nie kleiło. Odrywać nieduże kawałki ciasta, spłaszczać na dłoni, na środek kłaść odpestkowaną śliwkę, do jej środka sypać około pół łyżeczki cukru. Zlepiać dokładnie kształtując kulki.
Gotować w osolonej wodzie około 2 - 3 minut (liczone od momentu wypłynięcia na powierzchnię). Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/knedle-ze-sliwkami