ßßß Cookit - przepis na Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Chyba ostatnie podrygi, a jednak dalej lato! Świeżych warzyw i owoców w bród, postanowiłam wykorzystać śliwki, których pełno na straganach i zrobić knedle. Jeżeli mieliście do czynienia z kopytkami – to ciasto będzie identyczne.
Moja rada – jeżeli macie czas i mały brzdąc nie biega wokół waszych nóg, podzielcie sobie ugotowane ziemniaki oraz resztę składników na pół i róbcie ciasto na dwie raty. Bardzo szybko robi się mniej zwięzłe i ciężko się pod koniec lepi.
reklama
Składniki :
70 dag – 1 kg. Śliwek (najlepiej mniejszych/średnich węgierek)
1 kg. ziemniaków
około 1,5 – 2 szklanek mąki pszennej
2 jajka
roztopione masełko do polania i cukier do posypania
Śliwki myjemy i wyciągamy z nich delikatnie pestki tak aby ich nie przepołowić.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i czekamy aż przestygną.
Następnie przeciskamy je przez praskę do dużej miski. Wyciągamy około ¼ i w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną (czyli jej ilość to ¼ przeciśniętych ziemniaków).
Wsypujemy wyjęte wcześniej ziemniaki i wbijamy 2 całe jaja. Całość zagniatamy na oprószonym mąką blacie i wyrabiamy ciasto.
Z większych kawałków formujemy rulony (tak jak na kopytka, tylko trochę grubsze), które dzielimy na kawałki – z nich kulki/placuszki, którymi owijamy wcześniej przygotowane śliwki.
Robimy to szybko, ciasto z czasem będzie robiło się coraz bardziej „luźne”.
Jak kto woli – możesz lepić cienkie lub grubsze warstwy. My lubimy to ciasto, dlatego lepiłam grubsze.
Gotujemy partiami we wrzącej, lekko osolonej wodzie około 2-3 minut po wypłynięciu. Mnie wyszło z podanej ilości 18 dużych knedli, które na koniec można polać roztopionym masełkiem i posypać cukrem.
Źródło:http://bettycook.pl/2013/08/knedle-ze-sliwkami