ßßß Cookit - przepis na Granary bread (chleb z maszyny)

Granary bread (chleb z maszyny)

nazwa

Wykonanie

Czasem przychodzą leniwe, cieplejsze dni, kiedy nie chce się piec, naprawdę. A jeść trzeba ;). Postanowiłam odkurzyć więc kilka starych, dobrych przepisów na pieczywo z maszyny. Zaczęłam od chleba, do którego mąkę - granary flour - można znaleźć tylko w UK (niestety, nie znam jej polskiego odpowiednika, prawdopodobnie go nawet nie ma). Chleb jest pyszny, z lekko zwartym miąższem, orzechowym zapachem, z płatkami, o nieprzeciętnym smaku, który zawdzięcza brązowej mące. Jeśli tylko macie możliwość kupienia mąki, zachęcam do wypróbowania :). Przepis Joanny Farrow.
Składniki na 1 bochenek:
300 ml wody
30 g miękkiego masła
1,5 łyżeczki soli
500 g mąki granary
1 łyżka brązowego cukru
1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (fast-action)
Wszystkie składniki wrzucić do maszyny w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do pieczenia chleba razowego (wholemeal programme), wybrać wielkość chleba 750 g (1,5 lb) i pożądany kolor skórki.
Po skończeniu pieczenia chleb wyjąć z maszyny i wystudzić na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/granary-bread-chleb-z-maszyny