ßßß Cookit - przepis na Danisze z nadzieniem migdałowym

Danisze z nadzieniem migdałowym

nazwa

Wykonanie

Od tych bułeczek naprawdę można się uzależnić ;). Nadzienie migdałowe to jedno z moich ulubionych (a które nie jest ;) ... Idealnie nadaje się również do croissantów migdałowych, które mam w najbliższych planach. Danisze można oczywiście formować w dowolnych kształtach, choć ja za każdym razem postaram się Wam pokazać inny sposób. Może się w końcu skusicie? ...
Składniki na 12 dużych bułeczek:
ciasto duńskie wykonane wg przepisu Nigelli Lawson
Składniki na nadzienie:
300 g zmielonych migdałów
160 g cukru pudru
4 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
2 białka z dużych jajek, roztrzepane
Wszystkie składniki wymieszać.
Do posmarowania:
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
Przygotowany płat ciasta podzielić na 12 kwadratów. Nadzienie podzielić na 12 części, z każdej z nich uformować gruby wałeczek. Wałeczek ułożyć na przygotowanym kwadracie, po przekątnej. Dwa wierzchołki kwadratu połączyć nad wałeczkiem, skleić (najlepiej posmarować jajkiem). W ten sam sposób wykonać pozostałe bułeczki.
Odstawić na godzinę czasu do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut, do złotego koloru. Udekorować lukrem.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/danisze-z-nadzieniem-migdalowym