ßßß Cookit - przepis na Ciasto z cukinią (zucchini bread)

Ciasto z cukinią (zucchini bread)

nazwa

Wykonanie

To co my w domu nazywamy ciastem, inni czasem nazywają chlebkiem ;-). A nazwa ma jednak znaczenie i warto zaznaczyć, że chlebek jest słodki. Wilgotny, pyszny. Oczywiście cukini w nim nie czułam, ale już sama nie wiem, czy to plus czy minus ;-).
Składniki na 2 chlebki:
2 jajka
1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 szklanki świeżo startej cukinii (około 500 g)
150 g masła, roztopionego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub włoskich
1 szklanka suszonej żurawiny (lub rodzynków)
4 łyżki mleka (niekoniecznie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
Cukier zmiksować z jajkami i wanilią. Dodać cukinię, roztopione masło, sodę, wymieszać. Dodać mąkę i przyprawy, wymieszać (jeśli ciasto będzie bardzo gęste dodać 4 łyżki mleka). Dodać bakalie i wymieszać.
Ciasto rozdzielić pomiędzy dwie keksówki o wymiarach 10 x 20 cm każda, wysmarowane uprzednio masłem i oprószone mąką pszenną.
Piec w temperaturze 175ºC przez 45 - 60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest suche. Przestudzić chwilę w foremce, wyjąć na kratkę.
Smacznego :-).
Przepis, lekko zmodyfikowany (ciasto wydawało mi się zbyt gęste, więc dolałam niedużo mleka), pochodzi ze strony 'Simple recipes'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-cukinia-zucchini-bread