Wykonanie
Wspaniałe połączenie
czekoladowego brownies,
bezy i smaku pierwszych, prawdziwie aromatycznych
truskawek :-). Ciasto nie jest długie w przygotowaniu, wymaga jednak pewnej wprawy i dobrego wyczucia własnego piekarnika. Pieczemy tutaj dwa zupełnie różne ciasta - brownies, które pieczone zbyt długo będzie przesuszone i
bezę, która najlepsza jest długo suszona i chrupka... Przyznaję, że sama piekłam ciasto dwukrotnie, by lepiej dostosować czas pieczenia. Mocno trzymam za Was kciuki i polecam!Składniki na brownie:180 g
masła180 g
gorzkiej czekolady, posiekanej4
jajka1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii120 g
mąki pszennej2 łyżki
kakao200 g
truskawek, odszypułkowanych i przepołowionychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić
masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, wymieszać, do jej roztopienia. Lekko przestudzić.W drugim naczyniu delikatnie roztrzepać
jajka, razem z
cukrem i ekstraktem z
wanilii. Dodać przesianą
mąkę i
kakao, następnie lekko przestudzoną
czekoladę, wymieszać rózgą kuchenną.Ciasto przelać do formy o wymiarach 23 x 27 cm wysmarowanej wcześniej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. W równych odstępach wyłożyć przepołowione
truskawki.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Ciasto powinno podpiec się i uformować lekko popękaną skórkę.Pod koniec pieczenia się ciasta przygotować
bezę.Składniki na
bezę:4
białka250 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
skrobi ziemniaczanejBiałka jajek umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodawać
cukier, stopniowo - łyżka po łyżce, długo ubijając po każdym dodaniu. Na sam koniec dodać przesianą
skrobię i wymieszać szpatułką.
Bezę delikatnie wyłożyć na podpieczone brownies. Włożyć do piekarnika, obniżyć temperaturę do 160ºC i piec dodatkowe 30 minut lub dłużej.
Beza powinna się przyrumienić, lekko popękać i być chrupka. Sprawdzić patyczkiem, nie musi być suchy, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta brownie (sprawdzamy na samym środku ciasta). Wystudzić w stygnącym piekarniku. Brownies osiąga właściwą konsystencję po całkowitym wystygnięciu, po kilku godzinach.Nie przechowywać w lodówce.Smacznego :-).