ßßß Cookit - przepis na Brownie z truskawkami

Brownie z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Brownie z truskawkami to pierwsze ciasto tego typu na moim blogu i aż trudno mi uwierzyć, że dopiero teraz podaję na nie przepis. Uwielbiamy takie mocno czekoladowe ciasta, ciężkie w konsystencji, przypominające zakalec, mniej lub bardziej wypieczone, w zależności od przepisu i preferencji smakowych.
Brownie z poniższego przepisu jest wilgotne, deserowe, a ciężki smak gorzkiej czekolady przełamuje dodatek kwaskowatych truskawek. Ciasto jest sycące, ale krótko po zjedzeniu jednego kawałka, chętnie sięgamy po następny. Uzależnia! :)
Brownie upiekłam w formie o wymiarach 28x15cm .
Składniki:
100g gorzkiej czekolady (u mnie 74%)
100g masła
100g cukru
2 jajka
60g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
150g truskawek
Wykonanie:
- masło rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć na blat, dodać połamaną na kawałki czekoladę, pozostawić na 2-3 minuty do rozpuszczenia się czekolady, wymieszać
- masę czekoladową pozostawić do ostygnięcia
- jajka ubić z cukrem i ekstraktem z wanilii na bardzo puszystą masę (ubijać co najmniej 5 minut)
- mąkę przesiać i wymieszać z kakao
- do masy jajecznej dodawać stopniowo składniki suche, cały czas ubijać
- do ubijanej masy małym strumieniem wlać ostudzoną czekoladę, ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy przełożyć ciasto (będzie gęste), wyrównać
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki
- na masie czekoladowej ułożyć w niewielkich odstępach połówki truskawek, przecięciem do góry
- brownie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 25-35 minut w zależności od piekarnika
- ciasto powinno być zapieczone z wierzchu, ścięte na całej powierzchni (nie może się trząść, jeśli poruszymy formą), nie należy piec go jednak za długo, gdyż dobre brownie jest w środku lekko klejące i wilgotne
- przy pieczeniu brownie nie sprawdzimy stopnia upieczenia za pomocą patyczka, gdyż ciasto nie jest w środku suche; jeśli jednak mamy wątpliwości, można wbić patyczek, który powinien być po wyjęciu lekko oblepiony masą czekoladową, ale nie surowym ciastem
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, dopiero wtedy kroić
Brownie przechowujemy w temperaturze pokojowej, ze względu na dodatek owoców najlepiej zjeść je w ciągu kilku dni.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/06/brownie-z-truskawkami.html