Wykonanie
Brownie z
truskawkami to pierwsze ciasto tego typu na moim blogu i aż trudno mi uwierzyć, że dopiero teraz podaję na nie przepis. Uwielbiamy takie mocno
czekoladowe ciasta, ciężkie w konsystencji, przypominające zakalec, mniej lub bardziej wypieczone, w zależności od przepisu i preferencji
smakowych.Brownie z poniższego przepisu jest wilgotne, deserowe, a ciężki smak
gorzkiej czekolady przełamuje dodatek kwaskowatych
truskawek. Ciasto jest sycące, ale krótko po zjedzeniu jednego kawałka, chętnie sięgamy po następny. Uzależnia! :)Brownie upiekłam w formie o wymiarach 28x15cm .
Składniki:100g
gorzkiej czekolady (u mnie 74%)100g
masła100g
cukru2
jajka60g
mąki pszennej2 łyżki
kakao1 łyżka ekstraktu z
wanilii150g
truskawekWykonanie:-
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej, zdjąć na blat, dodać połamaną na kawałki
czekoladę, pozostawić na 2-3 minuty do rozpuszczenia się
czekolady, wymieszać- masę
czekoladową pozostawić do ostygnięcia-
jajka ubić z
cukrem i ekstraktem z
wanilii na bardzo puszystą masę (ubijać co najmniej 5 minut)-
mąkę przesiać i wymieszać z
kakao- do masy jajecznej dodawać stopniowo składniki suche, cały czas ubijać- do ubijanej masy małym strumieniem wlać ostudzoną
czekoladę, ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia- do formy przełożyć ciasto (będzie gęste), wyrównać-
truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki- na
masie czekoladowej ułożyć w niewielkich odstępach połówki
truskawek, przecięciem do góry- brownie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 25-35 minut w zależności od piekarnika
- ciasto powinno być zapieczone z wierzchu, ścięte na całej powierzchni (nie może się trząść, jeśli poruszymy formą), nie należy piec go jednak za długo, gdyż dobre brownie jest w środku lekko klejące i wilgotne- przy pieczeniu brownie nie sprawdzimy stopnia upieczenia za pomocą patyczka, gdyż ciasto nie jest w środku suche; jeśli jednak mamy wątpliwości, można wbić patyczek, który powinien być po wyjęciu lekko oblepiony masą
czekoladową, ale nie surowym
ciastem- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, dopiero wtedy kroić
Brownie przechowujemy w temperaturze pokojowej, ze względu na dodatek
owoców najlepiej zjeść je w ciągu kilku dni.