ßßß Cookit - przepis na Bitki z makiem (baletki)

Bitki z makiem (baletki)

nazwa

Wykonanie

Po wczorajszym Waszym kręceniu nosem na przesłodzone ciasteczka amerykańskie ;-) proponuję Wam rodzime biszkopty z makiem przełożone dżemem - bitki vel baletki. Ja upieram się przy nazwie bitki (nie mylić z wołowymi ;P), ponieważ wychowałam się w Słupsku i tam właśnie pod taką nazwą są sprzedawane. Są pyszne, a sami wiecie, że kupne nie zawsze są idealnie świeże - trzeba trafić. Teraz możecie mieć świeżutkie w domu w każdej chwili! Nawet zaraz :-). Przepis pochodzi ze starego notatnika mojego Dziadka, piekarza i cukiernika, musiałam tylko zmienić proporcje z 40 jaj i 2 funtów mąki, na bardziej pasujące do warunków domowych. Bardzo polecam!
Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek:
3 jajka, białka i żółtka osobno
80 g drobnego cukru do wypieków
75 g mąki pszennej
mak, do posypania
gęsty dżem lub marmolada, do przełożenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, odłożyć.
Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i ubijać. Do ubitej masy bezowej dodać żółtka, ubić. Wsypywać powoli przesianą mąkę i delikatnie (naprawdę bardzo delikatnie) wymieszać przy pomocy szpatułki.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okragłą tylką o szerokości 1 cm i wykładać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Przed samym pieczeniem posypać makiem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Często piekę je na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować, ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu.
Wystudzić, przełożyć dżemem.
Ważne: białka niedokładnie ubite lub mało delikatnie wymieszana masa jajeczna z mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce ciasteczkami (zniszczą się pęcherzyki powietrza); płaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden raz (z termoobiegiem).
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/bitki-z-makiem-baletki