ßßß Cookit - przepis na Baletki

Baletki

nazwa

Wykonanie

Te pyszne ciasteczka znają chyba wszyscy. Pamiętam że gdy ja i moje rodzeństwo byliśmy dziećmi Mama kupowała nam je w cukierni. Trzeba było tylko dobrze trafić, gdy były świeże. Bo gdy się źle trafiło to można je było co najwyżej wykorzystać w celach obronnych ;)
Teraz, kiedy znalazłam na nie przepis, jestem szczęśliwa że mogę je zrobić sama. Robi się je chwilę i równie szybciutko znikają :) No dobra, nie będę czarować. Gwarantuję Wam że znikną jeszcze szybciej niż je zrobicie :)
A za przypomnienie smaku z dzieciństwa dziękuję Dorotce z bloga " Moje Wypieki "
Składniki:
3 jajka
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g mąki pszennej
mak do posypania
dżem do przełożenia (u mnie marmolada wieloowocowa)
Z tej porcji składników wyszło mi tak jak w oryginale dwie piekarnikowe blaszki pojedynczych ciasteczek.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Ważne jest aby ubić je dokładnie, całkiem na sztywno. Następnie w cały czas miksując stopniowo i powoli dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszamy ją z masą.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką (ja wykorzystałam szpryckę bez końcówki) i wyciskamy na blaszkę nieduże kółeczka(u blaszka była wyłożona papierem do pieczenia, chociaż idealnie było by mieć matę silikonową lub tak jak u Dorotki teflonową, bo do papieru przywierają i trzeba je zdejmować delikatnie podwadzając nożykiem).
Między ciastkami pozostawiamy niewielkie odstępy. Na końcu posypujemy ciasteczka makiem.
Ciasteczka pieczemy przez około 10 minut do uzyskania lekko złotego koloru.
Najlepiej jest włączyć termoobieg i piec obie blaszki na raz.
Po upieczeniu przekładamy ciasteczka dżemem lub marmoladą.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/03/baletki.html