ßßß
Biscotti to tradycyjne włoskie ciasteczka wypiekane dwukrotnie. Suche, choć mniej niż polskie sucharki, słodkie, mogą zachwycić różnorodnością smaków. Idealne do kawy lub do wina, a możliwość długiego przechowywania to, oprócz smaku, ich największa zaleta. Można napiec całą puszkę i delektować się nimi przy najmniejszej okazji. Teraz będę z nimi więcej eksperymentować, bo naprawde warto. Polecam!Składniki:1 duże jajko90 g drobnego cukru do wypieków1 szklanka mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub z migdałów)100 g całych, obranych migdałów70 g drobno posiekanej suszonej moreliJajko lekko roztrzepać mikserem razem z cukrem (bez rozdzielania na białko i żółtko). Dodać ekstrakt, mąkę wymieszaną z proszkiem, wsypać migdały, morelę, zmiksować do połączenia się składników.Obsypując dłonie mąką uformować w podłużny chlebek o długości około 20 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką (ciasto będzie lepiące). Piec w temperaturze 175ºC przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć, wystudzić.Po wystudzeniu pokroić go nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.Z przepisu otrzymamy około 15 biscotti, które można długo przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego :-).