ßßß Cookit - przepis na Babeczki z żurawinami

Babeczki z żurawinami

nazwa

Wykonanie

Od kiedy mieszkamy w Walii przeżywamy nieustającą fascynację żurawiną, której w Polsce, nie wiedzieć czemu, nie docenialiśmy. Tu dodaję ją niemal do wszystkiego, a do ciast - obowiązkowo zamiast rodzynków. Nawet dzieci się przyzwyczaiły do jej cierpkiego smaku i do kanapek życzą sobie sok żurawinowy. Dlatego jak natknęłam się w książce na te babeczki zapragnęłam je upiec. Wyszły smaczne, mięciutkie, nieco słodkie, ale żurawina doskonale przełamuje tą słodycz. Wszystkim smakowały :-).
Sładniki na 8 - 10 babeczek:
80 g masła
100 g drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
2 łyżki mleka
100 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, mleko i dobrze zmiksować. Dodać odłożone wcześniej suche składniki i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać żurawiny, wymieszać.
Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z "Everyday muffins and bakes".
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-z-zurawinami