ßßß
Ze wszystkich wypieków przeze mnie upieczonych one właśnie cieszyły się na Christmas Fayre największym powodzeniem ;-). Babeczki wykonane według przepisu Marty Stewart na 'snickerdoodle cupcakes', czyli cynamonowy odpowiednik słynnych ciasteczek (po przepis na ciasteczka zapraszam tutaj). Klasycznie, można babeczki przyozdobić bitą śmietaną oprószoną cukrem cynamonowym. U mnie był to waniliowy krem na bazie śmietany kremówki i mascarpone. Babeczki, do których nie można się nie uśmiechnąć ;-).Składniki na 28 babeczek:3 szklanki mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli1 łyżka zmielonego cynamonu230 g masła1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków4 duże jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1 i 1/4 szklanki mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników.Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.Krem:600 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej250 g serka mascarpone, schłodzonego4 łyżki cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z waniliiŚmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.Ponadto:duże precelki (Lidl)oczy - białe groszki (w UK - " snowbolls " z Asdy), źrenice wykonane są z roztopionej czekoladywiśnie kandyzowane na noskiUdekorować babeczki.Smacznego :-).
Pomysł na dekorację babeczek - z tej strony .