Wykonanie
Składniki:1 mała
cukinia25 g świeżych
drożdży400 ml
jogurtu naturalnego50 ml
oliwy z oliwekłyżka
soliłyżka
cukrułyżeczka
oregano800 g
mąkiZetrzeć
cukinię na tarce i starannie ją odsączyć. Podgrzać
jogurt do temperatury 37 stopni. Zalać pokruszone
drożdże małą ilością
jogurtu i mieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać resztę
jogurtu, odciśniętą
cukinię,
oliwę,
sól,
cukier,
oregano oraz
mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 40 min. Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej
mąką , złożyć i umieścić go w koszu złączeniem do góry. Pozostawić na 30 min. do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 225 stopni. Przełożyć
chleb na blachę, zrobić nacięcia i piec 10 min, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec przez około 30 min. Wystudzić na kratce.Smacznego:)