Wykonanie
500 g
mąki50 g
drożdży250 ml
mleka2
jaja60 g
masła60 g
cukru1/2 łyżeczki
soliDrożdże rozpuścić w letnim
mleku, dodać szklankę
mąki i trochę
cukru. Całość wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Dodać do rozczynu
jajko,
cukier,
sól i resztę
mąki wyrobić a na koniec dodać rozpuszczone
masło. Całość wyrobić i ponownie odstawić do wyrośnięcia.Ciasto można lekko rozwałkować i powycinać kółeczka. Na środku układamy
owoce i przed włożeniem do pieca czekamy aż troszkę podrosną. Pieczemy w temperaturze 180 przez ok 20 min.PS. Ja zrobiłam z
malinami i
czarną porzeczką. Jak ktoś chce to można je troszkę
jajkiem posmarować i posypać kruszonką. Naprawdę pyszne.