Wykonanie
Biszkopt:* 5
jajek, w temperaturze pokojowej* 140 g
mąki pszennej* 1 łyżka
mąki ziemniaczanej* 180 g
cukru* 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia* 1 łyżeczka
octu 10%
Białka oddzielić od
żółtek. Do
żółtek wsypać
proszek do pieczenia i wlać
ocet, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Dodać masę
żółtkową i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać przesiane obie
mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą/mąką. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczony
biszkopt lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć do całkowitego wystudzenia.Krem
cytrynowy:* 3 budynie
śmietankowe ( opakowanie - 40 g )* 3 szklanki
wody* sok wyciśnięty z 4 średniej wielkości
cytryn* 1 szklanka
cukru* 3
żółtka* 250 g
masła, w temperaturze pokojowejZmiksować 1 szklankę
wody z proszkiem budyniowym i
żółtkami. Dodać
sok z cytryny i ponownie zmiksować. Pozostałe 2 szklanki
wody zagotować z
cukrem. Na gotującą się
wodę wlać zmiksowaną mieszankę i cały czas mieszając rózgą kuchenną doprowadzić do wrzenia. Pogotować przez chwilę, do zgęstnienia budyniu ( uwaga: jeśli
budyń wyda się za rzadki, rozpuścić w odrobinie
wody 1 płaską łyżkę
mąki ziemniaczanej, wlać do masy i ponownie zagotować cały czas mieszając ). Ugotowany
budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.Miękkie
masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony
budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu.Moja rada: krem
cytrynowy warto przygotować dużo wcześniej, nawet przed pieczeniem
biszkoptu. Może się bowiem zdarzyć tak, że krem od razu po przygotowaniu będzie zbyt rzadki aby nadawał się do wyłożenia na
biszkopt, należy wówczas wstawić go do lodówki aby schłodził się i nabrał odpowiedniej konsystencji ( może to chwilę potrwać ).Warstwa śmietankowa:* 500 ml
śmietanki kremówki 36% ( ja użyłam
śmietanki 30%, musiałam więc usztywnić ją
żelatyną), schłodzonej* 1 łyżka
cukru pudruŚmietankę kremówkę ubić z
cukrem pudrem na sztywno.
Lukier cytrynowy:* 1 szklanka
cukru pudru* sok z 1
cytrynyW miseczce rozetrzeć
cukier puder z
sokiem z cytryny ( np. grzbietem łyżki ) do otrzymania gładkiego lukru. W razie potrzeby dodać więcej
cukru pudru - jeśli
lukier będzie zbyt rzadki, lub
soku z cytryny - jeżeli
lukier będzie zbyt gęsty.Dodatkowo:* 100 g
herbatników maślanych* około 50 - 60 g
gorzkiej czekolady, startejWykonanie:Na wystudzony blat
biszkoptowy wyłożyć cały krem
cytrynowy (
biszkopt można naponczować
wodą wymieszaną z
sokiem z cytryny ). Na krem wyłożyć ubitą
śmietankę, wyrównać. Na warstwie śmietankowej poukładać
herbatniki. Rozprowadzić równomiernie
lukier cytrynowy, posypać startą
gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego :)