Wykonanie
I po urlopie. Wracam do gotowania. Z kuchnią nie rozstałam się jednak tak bardzo. Nad morzem gotowałam dla nas sama - w tamtejszej kuchni zabrakło mi jednak... piekarnika. Wakacyjne pieczenie miało być rozpieszczaniem mojej córki, więc oczywiście padło na muffiny. Foremka na muffiny przyjechała jednak nietknięta. I choć dostępne jeszcze
maliny miały znaleźć się w towarzystwie
białej czekolady, padło na
śliwki.Bo uwielbiam ich duet z
cynamonem.
proporcja na 6 dużych muffin - użyłam foremek o rozmiarze: 5 cm - podstawa, 4 cm - wysokośćPrzepis na bazie przepisu podstawowego na muffiny słodkie, który zamieściłam tutaj .Składniki:150 g
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia60 g
cukruszczypta
soli1,5 łyżeczki
cukru z
waniliąokoło 1 płaska łyżeczka mielonego
cynamonu1
jajko100 ml
jogurtu naturalnego,
kefiru lub
maślanki60 ml
oleju tłoczonego na zimnoDodatkowo:150-200 g
śliwekkruszonka przygotowana według TEGO przepisu (1/2 proporcji - jest i tak za duża, ale łatwiej odmierzyć, pozostałą część zamroziłam)
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni.
Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, następnie kroimy na ćwiartki, a te na kostkę.Przygotowujemy dwie miski. W jednej misce mieszamy podstawowe składniki suche, a w drugiej - składniki mokre. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki ze składnikami suchymi i dorzucamy pokrojone
śliwki. Delikatnie mieszamy - tylko do połączenia składników.Ciasto nakładamy do foremek i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę, a następnie wykładamy na paterę i posypujemy
cukrem pudrem.
,Składnik główny:
śliwki,Składnik główny:ciasto ucierane,Składnik główny:
cynamon,Rodzaj dania:Ciasto,