Wykonanie
Postna zupa grzybowa to - obok wigilijnego barszczu na
kwasie buraczanym jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Jej zadaniem jest rozgrzanie żołądka i pobudzenie apetytu.Wigilijna zupa grzybowa swoją moc i aromat zawdzięcza odpowiedniej ilości najlepszych
suszonych grzybów. Ważne, aby była klarowna, dlatego należy starannie oddzielić powstały podczas moczenia
grzybów i gotowania osad.I choć receptura jest dość powszechna w zastosowaniu, pewne informacje na temat jej wykonania czerpię z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim
stole" autorstwa
Marii Lemnis i Henryka Vitry (Wydawnictwo Interpress 1979). Jak podają autorzy, smak zupy możecie nieco zaostrzyć odrobiną
soku z cytryny. M y zupę
grzybową podajemy z
makaronem łazankowym i pokrojonymi w kawałki kapeluszami
grzybów. A na co dzień z niewielką ilością
śmietany. Jest doskonała!Polecam też więcej przepisów na: Dania wigilijne, ZupyMoje inne propozycje, w których wykorzystałam
grzybySkładniki:70 g
suszonych grzybów1
marchew1
pietruszkakawałek
selera1
cebulasól10 ziaren
pieprzu czarnego ziarnistego
makaron łazankowyPrzygotowanie:
Suszone grzyby dokładnie, ale szybko opłukać w zimnej wodzie. Włożyć do miski i zalać
wodą w takiej ilości, aby swobodnie pływały. Zostawić na całą noc.Na drugi dzień
grzyby przełożyć do garnka.
Wodę, w której się moczyły przelać ostrożnie do
grzybów, starając się oddzielić powstały na dnie osad.
Wodę w garnku z
grzybami uzupełnić do 2 litrów. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do momentu, kiedy
grzyby zmiękną. Warzywa obrać, opłukać i dodać wraz z ziarnami
pieprzu do gotującego się
wywaru. Dalej gotować przez około 30 minut.
Grzyby i warzywa wyjąć, a
wywar przecedzić przez bardzo gęste sito, aż będzie bardzo klarowny. Przyprawić
solą, włożyć pokrojone na kawałki, ugotowane
grzyby. Podawać z
makaronem łazankowym.
,Składnik główny:
grzyby,Rodzaj dania:Zupa,